Ilmoaika päättyi 30.6., ja mä aloin kysellä paikkaa kolmelle koiralle 26.6. Silloin tkamu kertoi mulle, että aikoi lähteä Saloon rally-epiksiin, ja mäkin voin tulla jos haluan. Totta kai halusin. Oli kiva ajatus kokeilla rallyakin välillä. Se nyt on jäänyt tokon ja agin alle, mutta aina sitä voi lähteä epiksiin höntsäilemään.
 
Hieman yllätyin, kun sain tietää, että kaikki koirani mahtuivat aloon. Se herätti epäilyksen, ettei siinä luokassa juuri muita koiria ollut. Lähtölistojen tultua huomasin, että epäilykseni osui oikeaan: alossa oli 6 koiraa, joista kolme mun : D
 
Jokin aika sitten tkamu oli ollut rally-epiksissä, joissa koiran oli voinut ilmota mihin luokkaan vaan. Tosin siinä oli ollut vain alo ja avo. Luulin, että tähän tulevaan epikseen piti ilmoittautua tasonsa mukaan, eli siihen luokkaan, jossa virallisesti on. Siksi en ilmonnut Jomia avoon, vaikka vähän olisi tehnyt mieli kokeilla sitä. Ihan mielenkiinnosta olisi ollut hauska nähdä, että miten homma olisi mennyt, etenkin houkutus. Mutta kun ilmosin kaikki aloon, niin treenin vain alon juttuja. Jomille vaikeinta on eteen tuleminen kun sitä ei ole treenitty paljon sitten viime vuoden rally mestisten. Isosille 360 v niin, ettei ne peruuta pikana, ja ole valmiina, kun mä vasta aloitan tekemään liikettä. Mulle itelle vaikein alon kyltti on liikkeestä maahan. Vaikeaa hahmottaa, että koska kannattaa antaa käsky + pysähtyä ite. Ehkä vielä joskus se sujuu multakin.
 
Reilu viikko treenittiin lähinnä noita juttuja. Kun taas oli aika kortilla (mun kisaaminen on näköjään tämmöstä ; )   ), niin ei paljon ketjuteltu liikkeitä tai treenitty palkattomuutta. Keskityttiin vaan vaikeimpiin juttuihin.
 
La klo 9.30 oli sovittu, että tkamu tulee hakemaan meidät. Ei voitu mennä mutkaan kun mukaan piti ottaa isompi häkki. Kävin yöllä ennen nukkumaan menoa poikien kanssa lenkuralla. Asteita oli vain +8. : ) Lenkuran jälkeen annoin ruokaa, sillä muuten ruokintavälistä olisi tullut todella pitkä. Reilusti yli 12 tuntia, jolloin varmasti nälkä olisi kovertanut masuja eikä välttis olisi jaksanut mitään.
 
Sääennusteen mukaan säästä näytti tulevan siedettävä. Semmosta +20 lupailtiin, pilviä, ja sateenkin mahdollisuus oli. Lämpöä oli kuitenkin sen verran, että otin mukaani mun rönttöstakin. Se on kamalan näköinen vanha takki, jonka jokin aika sitten löysin. Se on ollut hyvä pihatakkina. Lenkeillekin sen kanssa on tullut lähdettyä : D Mitä väliä... Tapahtumiin sen kanssa en kehtaa mennä, paitsi jos oletus on, että en käytä takkia paljon. Niin oli nyt, joten kämyinen, mutta niin ihana takki oli mun päällä kun lähdettiin. Se on ohuempi kuin mun verkkatakki.
 
Karvasammakot menivät häkkiin ja tkamun herraskoira taakse. Sattuneesta syystä tkamulla oli nyt mukanaan vain yksi koira. Tico vikisi jonkin verran, ja tietty mä olin unohtanut ottaa vesipullon mukaan. Herra taisi kattoa, etten pakannut sitä mukaani, joten uskalsi sitten vähän pitää ääntä ; ) Ei kyllä ollut mitenkään pahaa, mutta senkin vähän olisi voinut jättää pitämättä.
 
Perillä oltiin hyvissä ajoin, kun tkamu oli ollut jonkin verran etuajassa. Oli sitten hyvää aikaa vessattaa koiruudet. Vessatuksen jälkeen laitoin ukot häkkiin ja sitten vissiin ilmoittauduin (tai tein sen ennen lenkkiä).
 
Ratapiirroksesta totesin, että radalla ei ollut liikkeestä maahan tai 360 v hitaasti. Ei siis ollut vaikean tuntuinen rata. Eikä ollut mitään, mitä olisi pitänyt erikseen hinkata. Jomin kohdalla tietty sitä eteen tuloa, sillä se oli yhdessä kohdassa. Mutta sen ehti sitten myöhemminkin.
 
Jossain vaiheessa tkamu tuli sanomaan, että voinhan mä kysyä, josko voisin vaihtaa Jomin avoon. Jaah... Menin kattomaan miltä avon rata näytti, osasinko tulkita kyltit. Kolmesta kyltistä piti kysyä tkamulta. Eivät vaikuttaneet mahdottomilta. Hetken mietin, ennen kuin menin kysymään. En saanut vastausta heti, sillä mestariluokan paperityöt olivat kesken. Ymmärrettävää. Kysyessäni olin sanonut, että ymmärrän kyllä, jos vaihto on jotenkin liian hankalaa, mutta piti kuitenkin kysyä. Paperihommien jälkeen sain vastauksen ja vaihtaminen onnistui. Kiva juttu! : )
 
Kuvasin ensin tkamun suorituksen ja sitten piti vähän kokeilla juttuja Jomin kanssa. Ekana pyörähdystä, jota ei vissiin olla tehty sitten rt-tuntien. Alkuun Jomi ei lähtenyt pyörähtämään, kun ei ymmärtänyt mitä mä huidoin kädelläni. Mutta kyllä se sitten siitä. Avossa oli liikkeestä maahan, joten treenittiin sitäkin. Lähinnä noita aina silloin tällöin kokeilin Jomin kanssa. Välillä oli vähän muutakin.
 
Kotona olin laittanut Sonylle mun ainoan solkipannan, sillä se oli alossa ekana. Jomin luokkamuutoksen jälkeen piti laittaa panta Jomille, sillä se meni mun koirista ekana radalle.
 
Oli lämmin päivä, mutta onneksi oltiin saatu koirat varjoon. Varjopaikat olivat vähissä, joten hyvä kun oltiin tultu ajoissa.
 
Ennen rataa mua mietitytti pyörähdyksen, houkutuksen ja liikkeestä maahan –kylttien sujuminen. Rataan tutustumisen aikana huomasin, että olin käsittänyt yhden kyltin väärin. Olin käsittänyt, että koira jätetään liikkeestä seisomaan ja sitten kierretään, mutta koira pitikin laittaa ensin istumaan ja sitten seisomaan. Kunhan olin rataan tutustunut, tuota piti kokeilla Jomin kanssa. Meni ilman ongelmia, joten sitä ei tarvinnut lisätä pohdittavien listalle ; )
 
Jomi oli avon viimeinen. Avossa oli 12 koiraa, jos oikein laskin. Enemmän kuitenkin kuin alossa. Alossa oli vähiten osallistujia, joka hieman yllätti mut.
 
Näytin Jomille filettä ennen rataa. Kun tuli lupa mennä radalle, mentiin lähtökohtaan, ja otin Jomilta pois hihnan. Kun tuomari antoi luvan, menoksi. Pyörähdys –> askelsarja eteen –> sakukäännös –> istu, seiso, koiran kierto –> 270 o –> 270 v –> istu, yhdessä käännös vasempaan paikoillaan, liikkeelle istumatta –> istu, maa, istu –> 360 o –> pujottelu –> houkutus –> liikkeestä maahan –> 360 v –> kyltin jälkeen istu, yhdessä askel oikeaan, istu – > maali.
 
Radan jälkeen mulla oli hyvä fiilis. Olin iloinen, että houkutus oli sujunut ilman isompia ongelmia. Kyllähän Jomia ne houkutukset kiinnostivat, mutta malttoi kuitenkin jättää tutkimisen väliin : ) Yksi piste houkutuksessa lähti “puutteellisesta yhteistyöstä”, mutta musta ei ollenkaan paha juttu. Etenkin kun miettii miten vähän tuota on treenitty. Toki tokossa on ollut välillä lattialla leluja, yms., mutta tutussa ympäristössä ne on helpompi ignoorata.
 
Pujottelussa lähti piste kun Jomi vähän ihmetteli tötsiä. Sakukäännöksessä lähti piste kun oli vähän tökerö käännös. Yllättäen pyörähdyksessä lähti piste. Mun mielestä en pysähdy kun teen tuota, mutta ehkä en osaa kattoa tuomarin silmin ; ) Ite olin kyllä tosi tyytyväinen pyörähdyksen sujumiseen kun miettii, miten hankalaa se hetken Jomille oli. Tämä olisi voinut mennä paljon tökerömmin.
 
Viimeiseltä Kyltiltä lähti kaksi pistettä kun Jomi astui tassullaan mun jalan päälle : D Pieni vähän hämmentyi siitä.
 
Kymppi lähti kun lähestyttiin kylttiä, jossa koiran piti ensin istua ja sitten tehdä yhdessä paikoillaan käännös vasempaan ja jatkaa matkaa. Lähestyminen kyltille ei onnistunut vaan Jomilla meni se vähän pitkäksi. Tkamu sanoi radan jälkeen, että meinasi huutaa mulle, että “uusi!”. Mä en semmosta tilanteessa tajunnut / muistanut : D
 
Kaiken kaikkiaan oon kyllä tyytyväinen siihen, miten Jomi meni radalla. Ei sitä tuntunut arska-allergiakaan pahemmin vaivaavan. Pisteitä saatiin 84, aika oli 1:46:16. Sijoituttiin kolmansiksi! Kommenttina oli: hieno seuraaminen ja takapää. Jomin takapään käyttö on kyllä silmäkarkkia mullekin : ) Se, mistä olin yllättynyt, oli se, ettei liikkestä maahan ollut otettu miinuksia. Mä kun käytin voimakasta käsiapua. Seuraavana päivänä kun ihmettelin tuota tkamulle, niin hän sanoi, että kättä saa käyttää ja kumartuakin saa, kunhan ei jää kumaraan. Tuo oli kyllä yllätys mulle, sillä muistan kun yhdessä kisassa yksi tuomari sanoi, että jos noin tekee avossa, se on –3 pistettä. Se taisi olla silloin kun laji oli epävirallinen, että ehkä tähän on tullut jokin muutos?
 
Sitten vaihdoin Jomille pannan, otin kermiksen ulos häkistä, ja laitoin pannan sille. Se oli seuraavana menossa radalle. Häkin vieressä oli jotain, johon sain sidottua kermiksen siksi aikaa kun menin hakemaan avon tuloslappua Jomin kanssa. Sen jälkeen otin Ticon ulos häkistä ja laitoin Jomin sinne.
 
Vähän treenin kermiksen kanssa. Lähinnä kokeilin eteen tuloa, joka välillä tuppaa olemaan vino. Sitten tehtiin sakua, jotta jos vaikka tällä kertaa ei luettaisi sitä kylttiä ; )
 
Rataan tutustumiseen menin kermiksen kanssa. Kysyin tkamulta, että voiko hän pidellä ukkoa sen aikaa kun tutustun rataan. Äh, olinpa mä tyhmä, kun en muistanut, että hänkin osallistui aloon : D Silti hän sanoi, että voi kyllä pidellä, sillä ei tarvinnut rataan tutustumista.
 
Avossa olin viimeinen, joka pyöri radalla, mutta alossa en. Tuntui, että tässä rally-kisassa kyltit olivat aika lähekkäin. Eli seuraava kyltti tuli nopsaan vastaan ja siihen sai milteipä alkaa valmistautua heti, kun olin lähtenyt edelliseltä kyltiltä. Jossain kohtaa välimatka tuntui reilummalta.
 
360 o –> askelsarja eteen –> sakukäännös –> eteen, sivulle, istu –> 270 o –> käännös v –> juoksuun –> pujottelu –> käännös v –> normivauhti –> istu, koiran kierto –> kyltin jälkeen askel oikeaan –> maali.
 
Kermis oli hieno : ) Eteen tuli vinoon, josta vissiin –1. Ja pujottelun jälkeisessä käännöksessä oli talutin päässyt kiristymään, josta –1. Kun lähdettiin juoksemaan, niin muutama haukahdus pääsi, mutta onneksi sain sen nopsaan loppumaan. Ei tullut miinusta.
 
Kyltti, jossa koiran piti ensin istua ja sitten ohjaajan kiertää, niin siinä oli takkua. Sony otti jostain häiriötä eikä se istunut heti. Yllätyin, ettei tuosta tullut miinusta. Tkamun mukaan se riitti, että oli rintamasuunta oikein. Eli hyvä siis, etten edes muistanut ajatella uusimista ; )
 
Elikkäs kermapallo sai 98 pistettä : ) Aikaa rataan meni 1:08:07 ja voitettiin luokka. Kommenttina oli, että “hieno suoritus”. Kun näin suorituksen videolta, niin voi miten kiva oli nähdä pojan hännän heiluvan : )
 
Välissä oli pari koiraa, joten ehdin ihan hyvin vaihtamaan Sonyn pannan ja laittamaan solkipannan Ticolle. Sony oli eri mieltä siitä, että meneekö häkkiin. Pääsi luiskahtamaan pannan läpi, mutta onneksi ei alkanut rallatella ympäriinsä. Ehkei tajunnut olevansa vapaa? Kun herra oli uudelleen pannoitettu, niin väkisin se ukko piti häkkiin tunkea. En siinä kiireessä viittinyt alkaa käymään neuvotteluja, että mennäänkö sinne häkkiin vaiko ei ; )
 
Ticolla 360 o oli vähän tökerö, josta –1. Kymppi lähti siitä, jossa koiran piti istua, ja ohjaajan kiertää koira. Jännä juttu, että molemmilla isosilla oli tuossa kohtaa takkua!? Ticolla ei ollut rintasuunta kohdillaan, niin sitten lähti kymppi. Tämä siis olisi kannattanut uusia ; )
 
Tico sai 89 pistettä. Aikaa meni 1:11:6. Kommenttina oli: “ihanan iloinen suoritus! : )” Ja kyllähän ukkelin häntä heilui kun videota kattelin : ) Jomi oli totisin eikä heilutellut häntäänsä. Tico oli tuomarin suosikki, joten sekin sai jotain kotiin vietävää. Eikä ollut ollenkaan huono palkinto, sillä saatiin pussillinen fileitä! Kun huomasin sen, iloitsin siitä. Fileitä meillä menee. Jomi oli voittanut pehmon, joka ei kyllä näillä koirilla kestä. Kun näytin sitä Ticolle, niin voi että, kun toinen innostui lelusta! Tico ei voittanut itelleen lelua, mutta varmasti Jomi vaihtaa omansa pussilliseen fileitä ;DDD
 
Tkamu meni jättiksen kanssa alon radan ulkopuolisena. Hän kokeili, että miten sujui, kun koira oli koko ajan oikealla puolella. Hyvinhän se sujui, eikä kannata unohtaa, ettei hän edes tutustunut rataan!
 
Sitten vielä piti seurata nami-alo, sillä kukka oli tullut siihen. Näissä epiksissä oli ihanan joustava meininki. Mä sain vaihtaa luokkaa, tkamu sai mennä jättiksen kanssa alo-radan niin, että koira oli koko ajan oikealla puolella ja kukan sai ilmota vasta paikan päällä, kun ei tiennyt, että ehtikö juoksut alkaa ennen epiksiä. Onneksi ei. Mutta nyt voisi pikku hiljaa alkaa tulemaan, kun sitä on odoteltu jo koko kesäkuu... Om tosin jo kyllästyi odotteluun ja päätti, että ei enää jätetä kursseja väliin mahdollisesti alkavan juoksun takia. Jos juoksu alkaa kesken kurssin, niin sitten mietitään asiat uusiksi.
 
Tämä oli kukan eka rally-kisa ikinä eikä se hassummin mennyt. Alkuun oli takkua, mutta parani loppua kohden : )
 
Klo 15 aikoihin oltiin valmiita lähtemään pois. Jomi sai päälleen semmosen viilennysloimen (tai mikä se nyt oli? : D) ja oli varsin tyytyväisenä sen kanssa häkissä. Hallin pihalla sovittiin pihailusta, ja sitten kohti mun pihaa. Tosin tietenkään ei voinut laittaa koko lössiä kerralla pihailemaan, kun pojat ovat poikia... Mutta alkuun jättis pihaili kukan kanssa jonkin aikaa. Sitten kun jättis lähti, niin päästin mun pojat pihalle.
 
Mä olin ottanut altaan pois kun se kerää tosi nopsaan levää. Matala ja pieni allas lämpiää nopsaan, ja alkaa sitten rehottamaan. Olin putsannut altaan ja laittanut sen vähäksi aikaa ns. telakalle. Jättiksen ja kukan pihaillessa laitoin altaan täyttymään. Etenkin kukka oli altaasta innoissaan: loikki siinä vähän väliä : D
 
 
             f118.jpg
                                        "Iii hihi hihi hiih kun on kivaa!"
 
 
             f111.jpg
                                             "Iiks! Se sai mut kiinni."
 
 
             f155.jpg
                                    Tico uittaa altaassa vain kieltään ; )
 
 
             f159.jpg
                               "Anna nyy se possu. Anna, anna, anna."
 
 
Loput kuvat löytyvät päivämäärästä 9.7. eteenpäin.
 
 
Kukka ja om lähtivät joskus klo 18 aikoihin. Sitten oli aika tilkitä poikien masussa olevat reiät.
 
Oli taas kiva päivä : ) Ruokinnan jälkeen mun lattialla näkyi kolme raatoa. Se on aina kiva nähdä väsyjä haukkuja. Kiitokset tkamulle tästä näystä : ) <3
 
Toki päivästä teki kivan myös sekin, että epikset oli hyvin järjestetty, homma rullasi hyvin ja järjestäjät olivat ihanan joustavia : )
 
Aamulla napsin palkintokuvan pojista. Eilen en ehtinyt. Sitten napsin vähän muitakin kuvia ennen kuin annoin karvapalloille luut ja Ticolle kongin. On pitänyt treeniä niin ahkerasti, ettei pojille ole voinut pitää luupäivää. Se näkyi hampaissa...
 
 
             p1.jpg
 
 
 
Alla oleva kuva on hyvä esme siitä, millaiset pojat ovat kuvaustilanteessa. Ticoa veetuttaa ja se istuu lysyssä luimien. Jomi istua napottaa ja Sony kallistelee päätä, kun mä yritän saada Ticolle paremman ilmeen : D
 
 
             p2.jpg
 
 
 
Ja muutama muu räpsy, kun opettelin asetuksia.
 
 
             p3.jpg
 
 
 
                              p4.jpg
 
 
 
                              p5.jpg
                                            Pumpulipalleroiseni <3
 
 
 
 
 
 
Jossain vaiheessa tulee videolinkkiä meidän rally-ratoihin