Vaikka olinkin mennyt illalla nukkumaan rättiväsyneenä (en jaksanut edes koiria pestä mokomien remonttiäijien takia...) niin silti nukuin vain viitisen tuntia. Heräsin siis yhdeltä.
 
En lähtenyt lenkille vaan aloin hiljakseen pakkailla kamoja ja söin aamupalan.
 
Perjantai-iltapäivällä alkanut vesisade jatkui yhä. Sain siis hyvästellä suunnitelmat leikkihetkestä sittarin parkkiksella. Ajattelin kokeilla sitä ylimääräisen energian purkamiseen pitkän lenkin sijasta.
 
Kolmen aikaan lähdin lenkille puettujen äijien kanssa. Ylllätyksekseni sade oli vain pientä tihkua, joten päästiin noin tunnin aamulenkki! Sen jälkeen pesin massut, tassut, yms.
 
Kuuden aikaan pakattiin koirat ja kamat autoon ja lähdettiin kohti Ilmajokea. Matka meni hyvin. Ehkä jopa yllättävänkin hyvin, sillä perillä oltiin jo kolmen tunnin jälkeen. Googlen mukaan matkan olisi pitänyt kestää hieman yli neljä tuntia. Tico oli miltei koko matkan hiljaa. Se näytti olevan tyytyväinen kun vauhtia oli paljon. Hitaammalla vauhdilla äijä pinkaisi pystyyn ja aloitti vikinän. Tätä koiraa ei siis saa antaa kyytiin vasta ajokortin saaneelle nuorelle, jolla on herkkä kaasujalka, sillä Tico näyttää tuumaavan, että "lisää, lisää vauhtia!"
 
Kun ei satanut, niin lädettiin tunnin lenkille. Vähän siinä tihutteli lenkin aikana, mutta ei kastuttu. Takaisin tullessamme huomasimme, että porukkaa oli tullut jo ihan kivasti. Sonylla siis riitti kommentoitavaa.
 
Kun äijät oli saatu mökiinsä, aloitin kuvaamisen. Mökissä äijät olivat nätisti.
 
Erkkari alkoi vähän myöhässä. Tuomari tutki tarkkaan koirat. Oli ehkä vähän kovakourainen.
 
Hyvissä ajoin hain Sonyn odottelemaan. Kuskia olin neuvonut, että ottaa Ticon ulos hyvissä ajoin odottelemaan. Ajattelin, että jospa se auttaisi kun ei ihan suoraan mökistä joutuisi kehään.
 
Ensin seisotettiin ja tuomari kävi moikkaamassa jokaista samalla kun kysyi koiran ikää. Sitten kierrettiin kehä. Sen jälkeen mentiin sivummalle odottelemaan vuoroamme. Odotellessamme katselin muita uroksia ja totesin, että kyllä ne olivat erinnäköisiä mun poikiin verrattuna. Ne olivat massiivisemman näköisiä.
 
Tuomari kysyi Sonyn ikää kun aloitti Sonyn tutkimisen. Sitten kierrettiin kehä ja mentiin edestakaisin. Tuli EH. Kilpailuluokassa Sony tuli toiseksi (oli vain kaksi EH:n saanutta koiraa).
 
Ticon kanssa ensimmäinen osuus meni ihan hyvin. Odotellessamme treenattiin seisomista, joka herkästi muuttui istumiseksi.
 
Kun mentiin toisen kerran kehään, sitten se tuttuakin tutumpi äänenkäyttö alkoi! Eikä sitä saanut loppumaan. Tuomari teki Ticolle samat asiat kuin Sonyllekin, paitsi edestakaisin me ei menty. Tuomarn selitykset menivät ohi kun yritin hiljentää Ticoa. Tuli T. Hyvä Tico...
 
Alkoi hiljakseen satamaan. Tuomari puhui englantia, mutta arvostelut olivat ruotsiksi. Höh. En enää osaa ruotsia juuri lainkaan kun en sitä mihinkään tarvitse. Yksi ystävällinen ja tuttu nainen käänsi arvostelut, mutta enhän mä enää niistä mitään muista. Samalla tein ostokset: juliste, hiirimatto (kuvassa mun pojat! Oli pari muutakin vaihtoehtoa) ja pari tarraa. Harmikseni en löytänyt mitään kivaa vaatetta. Ja vielä harmimpi oli se, että kalenteri oli jotenkin epäonnistunut, joten sitä ei voinut myydä.
 
Loppu näyttely sujui sateisissa merkeissä. En siis saanut enempää kuvia. Eniten se harmitti siksi, koska olin suunnitellut ottavani kuvia Ticon isästä. Tulipa nyt mieleen, että eipä taida olla kuvaa mun pojista. Kaikki näyttelyn koirathan piti kuvata, mutta ei me käyty missään erillisessä kuvaamisessa.
 
Nartuille jaettiin paljon ERIä. Ja olihan ne todella hyvännäköisiä ja tasalaatuisia jopa munkin silmään. Sateesta huolimatta seurasin koko näyttelyn. Värjöttelin sateenvarjon alla sadevaatteet päällä. Kuski ja koirat olivat autossa. Olivat olleet siellä aina sateen alkuhetkistä asti.
 
Sonya ei tarvittu kasvattajaluokkaan. Ei se harmittanut yhtään. Itseasiassa kasvattaja oli päätynyt juuri samanlaiseen kokoonpanoon kuin olin itse ajatellut! Ilman Sonya ryhmä näytti paremmalta. Ei siinä muuta, mutta kun se on pikkuinen poika...
 
Tuomari piti Sonyn kasvattajan ryhmästä, mutta kuitenkin antoi KP:n toiselle ryhmälle.
 
Luennon oli määrä alkaa klo 18. Näyttely loppui noin klo 17.30 ja porukka näytti lähtevän pois, eikä luennon alkamisesta ollut tietoakaan. Aikani ihmettelin meininkiä ja sitten kysyin Ticon isän omistajalta, että missä sen luennon oikein piti olla. Kyllä se siellä näyttelypaikalla oli klo 18. Vaan eipä ollut. Se alkoi vasta klo 19. Kumma, ettei siitä infottu yhtään missään!?! Tai no, ei se alkanut vielä silloinkaan kun oli teknisiä ongelmia. Lopulta se aloitettiin, vaikkei tekniikka vielä toiminutkaan. Tauon jälkeen homma toimi kutakuinkin niinkuin oli suunniteltukin.
 
Luento oli mielenkiintoinen ja ymmärsin lähes joka sanan. Tuomarilla oli hyvä artikulointi. Kiitos siitä. Olin valinnut istumapaikaksi kovan puutuolin, sillä housut olivat märät. Loppuluennosta penkki alkoi tuntua todella epämukavalta ja vasempaan lapaluuhun "sattui".Luento kesti noin 2,5 tuntia. Tuomari olisi ollut halukas luennoimaan seuraavanakin päivänä, mutta kun ei ollut ihmisiä tulossa, se idea unohdettiin. 
 
Ajattelin, että pojat voisi käyttää lenkillä ennen hotellille menoa kun ei tiennyt millaiset lenkkimahdollisuudet siellä oli. Fiksu kuskini oli käyttänyt pojat juuri äskettäin kun palasin luennolta. Kuskini ei tullut luennolle kun ei ymmärrä englantia. Tosin siellä olisi ollut tulkkikin, mutta sitä ei tiedetty etukäteen.
 
Hotellille löydettiin pienen harhailun jälkeen. Ja harhailun kautta löydettin se varsinainen yöpymispaikka. Kello lähenteli jo yhtätoista, mutta siitä huolimatta mentiin suihkuun. Kylmettyneestä lämmin suihku tuntui niin ihanalle, että sinne olisi tahtonut jäädä piiiiiiiiiiiiiitkäksi aikaa. Yleensä en mene hiukset märkinä nukkumaan, mutta nyt tein poikkeuksen.
 
Laitan tähän väliin erkkari arvostelut. Jos joku osaa kääntää ne suomeksi, niin se olisi mahtavaa! Piti katsoa, josko sunnuntaina olisi ollut käännöspalvelua, mutta en muistanut.
 
TICO
 
En alltför lättbyggd hund med tunn benstomme. Lagom stora öron. Lenuppt saxbett. Alltför smal huvud. Välformad bröstkorg. Höytansatt svans som är för dåligt vinglad (ringlad?). Välutvecklade duppelsporrar. Goda täckhår för dagen inte i bästä pälskondition. Bör sig balanserad men något spänd (en saa kirjaimista selvää) med korta steg. Skull lärä sig hålla tyst i ringen. T
 
SONY
 
Undbone med (mysteerisana) välformad huvud där uttycket störs av något ljus irisring. Utmärketa öron. Välutfylld (mysteerisana). Duppla sporrar. Nyt lång länd. Passande vinklar. Välansatt svans. Bör sig mut lätt från sidan, ska ännu stabiliseras ännu i fronten. EH2
 
Etenkin Sonyn kohdalla meinasin luovuttaa koko arvostelun kirjoittamisen kun oli niin vaikeaa tulkita kirjaimia. Noh, siinä on nyt ainakin jotain...
 
Heräsin neljän tunnin unien jälkeen. Yritin tunnin ajan saada unta, mutta turhaan. Olen huomannut, että Sonyn on vaikeaa nukkua uudessa paikassa kunnolla. Se tuppaa välillä tutkimaan ympäristöä. Viikollakin kun piti raahata koirat ylös remonttiäijien takia, niin välillä heräsin siihen kun Sony kulki ympäriinsä nuuskuttaen. Yläkertahan ei ole pojille tuttu paikka laisinkaan kun raput sinne ovat niille liian hankalat. Se on sääli, sillä tykkäisin siitä jos koirilla olisi käytettävänään samat tilat kuin itsellänikin.
 
Nousin ylös, kävin pesulla ja lähdin lenkille. Ulkona ei enää satanut, joten otin päämääräksi kävellä mahdollisimman suoraa reittiä tunti ja sitten samaa takaisin. Eksymisen minimointia nääs.
 
Lenkin aikana alkoi satamaan. Sonylla oli sadepuku. Ticolla ei mitään. Eikä sillä ollut väliä, sillä päätin lenkillä, etten mene Ticon kanssa kehään. Tokihan se harmitti, että oli maksanut ilmoittautumisen turhaan, mutta en enää jaksanut sitä sirkusta.
 
Pojat saivat olla mökissään sen aikaa kun oltiin aamupalalla. Täytyy kyllä sanoa, että hintaansa nähden hotellihuoneen taso ja aamupala olivat vaatimattomat. Olen ollut puolet halvemmissa huoneissa, jotka ovat olleet paremmin varustettuja ja joihin on sisältynyt runsaampi aamiaistarjonta.
 
Kymmenen jälkeen lähdettiin kohti seuraavaa kehää. Autossa oli väsynyttä porukkaa takapenkillä. Toiseen näyttelypaikkaan löydettiin ongelmitta. Siellä ei ollut satanut, mutta juuri kun tehtiin siirtoa autosta näyttelypaikalle, alkoi sade. Matkalla sinne tajusin, etten ollut katsonut missä kehässä me oltaisiin.
 
Odotellessamme juttelin Ticon siskon omistajan ja parin muun kanssa. Sanoin, etten aio mennä kehään Ticon kanssa. Olin saanut tarpeekseni Ticon käytöksestä. Multa tarkistettiin, että onko Tico ilmoitettu, mutta en mene kehään sen kanssa. Juuri näin. Ticolle löytyi esittäjä! Joten vaihdoin sitten sillekin näyttelyhihnan. Esittäjä vähän treenaili Ticon kanssa.
 
Otin Sonyn hyvissä ajoin ulos mökistä. Ehkä liiankin hyvissä ajoin... Kehä oli myöhässä, mutta sitä en tiennyt ennenkuin tuomari pahoitteli, että on myöhässä. Lapuissa kun ei ollut mitään tarkkaa aikaa.
 
Tuomari tutki aika ylimalkaan Sonyn. Sonyn pusutellessa tuomarin naamaa tuomari totesi, että sulla on tommonen pää, tommonen rintakehä, jne. samalla kun vähän liikutteli käsiään. Sitten piti mennä mun kammotus, eli kolmio! Sitten seisotusta ja edestakaisin ja seisotusta. Sonyn liikkumista häiritsi viereisessä (tyhjässä) kehässä äänen kera treenaillut Tico. Seisotuskin oli hankalaa. Tuli EH1
 
Tico esiintyi ihan hyvin, mutta ei täysin hiljaa. Pari muuta siinä jännäsivät ja toivoivat Ticolle viimeistä sertiä. Ei tullut. Tuli EH2. Kiitos Ticon esittäjälle!
 
Vaikkei omien koirien takia ollutkaan tiedossa pitkä päivä, niin silti ei voinut häipyä kehän viereltä minnekään. Mahdollista kasvattajaluokkaa varten tarvittiin yksi esittäjä. Kasvattajaluokka saatiin ja mä sain esittää mustan tyttösen. Tyttönen ei oikein seissyt vaan istuutui helposti. Silti tuli pääsylippu isoon kehään. Sielläkin tarvittiin mua, joten...
 
Vietyämme koirat autoon tulin takaisin näyttelypaikalle. Onneksi kasvattajaryhmät olivat ihan ekana. Nyt esitin mustaa poikaa, joka myöskin istuutui helposti, mutta sain sen seisomaan hieman paremmin kuin tytön.
 
Sitten piti mennä Tuurin kyläkauppaan. Kuski oli siitä niin innoissaan, että pitihän siellä sitten käydä kun ei yksinkään sinne halunnut. Hän osti koiralleen possunkorvapussin, jonka maksoin kiitoksena kuskaamisesta. Ite ostin hieman karkkia. Sitten syötiin. Kuski otti jättihampurilaisen ja mä savulohisalaatin kun ei sillä kertaa iskenyt ajatus hampurilaisesta. Sitä salaattia tulee kyllä ikävä. Se oli iso ja siinä oikeesti oli sitä lohta! Hinta-laatusuhde oli kyllä kohdillaan!!! Harmi, ettei kotiseudulta saa mitään niin hyvää...
 
Kuski tilasi vielä lisää syötävää ja mä menin käyttämään poikia ulkona sillä välin. Pojilla olikin hätä. Molemmat tekivät kasat ja pissasivat. Eiväthän ne olleet juurikaan ulkoilleet sen parin tunnin aamulenkin jälkeen.
 
Kohti kotia lähdettiin viiden aikaan. Googlen mukaan matka kestäisi reilut neljä tuntia. Toivoin, että se olisi taas väärässä, sillä mua väsytti ihan törkeesti. Ja väärässä se olikin, meinaan kotona oltiin jo ennen puol ysiä! Mieli olisi tehnyt heittää kamat lattialle ja mennä suoraan nukkumaan. Puristin kuitenkin itestäni sen verran, että purin kassit ja ruokin pojat. Hyvä, että sain purettua kassit, sillä niissä oli paljon kosteaa kuivatettavaa.
 
Kun aamulla avasin silmät ensimmäisen kerran, niin kello oli jo puoli seitsemän! Olin siis nukkunut yhdeksän tuntia kertaakaan heräämättä edes kyljen kääntämisen ajaksi! Menin poikien kanssa mettään. Pitkälle en kuitenkaan kävellyt, sillä mulla oli kantapäät kipeät eilisestä parin tunnin kumpparilenkistä. Pojat juoksentelivat kun mä vaan seisoin. Meneehän se niinkin.
 
Lenkin jälkeen menin raatelemaan takapihan puskia. Raateluksi sitä voi kai sanoa jos ei välitä mistä niitä katkoo ja miten. Ne alkoi jo vallata liikaa pihaa, joten asialle piti tehdä jotain.
 
Huomenna taidan taas olla yhden uuden askeleen lähempänä unelmaani...!
 
Ja ne arvostelut.
 
TICO
 
Uros, jolla oikeat mittasuhteet. Hyvä pää. Purenta ok. Kaunis kaula. Hyvä ylälinja. Hyvä häntä. Rintakehä voisi olla syvempi. Liikkuu edestä leveästi ja kinnerahtaasti takaa. Kääntää etutassuja ulospäin. Kaunis turkki. Hyvä luonne. EH2
 
SONY
 
Voimakas uros, jolla erittäin voimakas pää. Haja-asentoiset korvat. Purenta ok. Voimakas kuono-osa. Hyvä ryhti. Hyvä ylälinja . Etulinja saisi olla täyteläisempi. Liikkuu edestä leveästi, takaa ok. Hyvä turkiltaan ja väri. Miellyttävä luonne. EH1