Spelttisämpylät  (n. 80 kpl)
 
 
500g täysjyväspelttijauhoja
 
200 ml haaleaa vettä
 
1 hiivakuutio
 
200 g kevytrahkaa
 
50 ml vehnänalkioöljyä
 
1 1/2 tl yrttisuolaa
 
1 rkl omenaetikkaa
 
1 reilu tl kuivattuja, murennettuja munankuoria
 
Koristeluun:
 
1 keltuainen maitotilkkaan vatkattuna
 
3 rkl pellavansiemeniä jauhettuna
 
 
Sekoita keskenään jauhot, vesi, hiiva, ja kevytrahka. Anna turvota 10 minuuttia. Sekoita joukkoon öljy, suola, etikka ja munankuoret ja kohota vielä kerran ( noin 30 minuuttia ). Muotoile jauhotuilla käsillä taikinamassasta 2-3 cm:n kokoisia palloja, aseta ne leivinpaperilla peitetylle pellille, paina niitä hieman lyttyyn ja viillä niihin veitsellä ristinmuotoinen kuvio. Voitele munamaidolla ja ripottele päälle pellavansiemeniä. Anna kohota vielä viisi minuuttia ja laita uuniin 200 asteeseen keskitasolle noin 18 minuutiksi.
 
Säilyvyys: Ilmatiiviisti pakattuna korkeintaan kolme päivää, ilmakuivattuna noin yhden ja pakastettuna 2-3 kuukautta.
 
 
Ohjeen tarjosi Brigitte Rauth-Widmannin “Jos koirasi osaisi kokata” kirjanen.