Hiivalätyt ( n. 25 kpl)
 
225 ml haaleaa suolaamatonta lihalientä
 
40 g tuorehiivaa
 
400 g tummia vehnäjauhoja
 
5 rkl emmental-juustoa raastettuna ( noin 50 g )
 
1 tl ruokakalkkia
 
1 reilu rkl vehnäleseitä
 
1/2 tl jodioitua ruokasuolaa
 
2 tl voita
 
Murenna hiiva ja sekoita se haalean liemen joukkoon. Laita jauhot, juusto, ruokakalkki, leseet ja suola suureen kulhoon ja sekoita hyvin. Paina reikä taikinan keskelle ja kaada joukkoon hiivaliemi. Sulata voi varovasti ja kaada reikään. Nypi jauho sormenpäilläsi vähitellen nesteen sekaan ja sekoita kunnolla. Vaivaa taikina taipuisaksi jauhotetulla työtasolla. Anna kohota peitettynä lämpimässä paikassa kaksinkertaiseksi. Kauli taikina 1/2 cm paksuiseksi ja leikkaa siitä lasin avulla irti ympyröitä. Peitä lätyt tuorekelmulla ja anna kohota vielä 20 minuuttia. Paista hellalla rapeiksi pienellä lämmöllä kuivalla (pinnoitetulla) pannulla 30-35 minuuttia usein käännellen.
 
Säilyvyys: Tiukasti suljetussa, keinotekoisesta aineesta tehdyssä rasiassa viileässä säilytettynä noin kolme viikkoa. Taikinan voi myös mainiosti pakastaa. Jäädytä lätyt yksitellen ja paista myöhemmin sulaneena (ei täysin sulaneena). Paistoaika pitenee tällöin 5-10 minuuttia.
 
Vinkki: Anna koirallesi (20 kg) korkeintaan kolme lättyä päivässä. Runsaasti koristeltuna kaksi riittää ja korvaa vastaavassa koossa toisen pääruuista.
 
 
Ohjeen tarjosi Brigitte Rauth-Widmannin “Jos koirasi osaisi kokata” kirjanen.