Tänään käytiin lammastelemassa. Kun päivästä sovittiin, en ollut osannut ajatella asiaa loppuun. Toki muistin, että torstaisin on meidän tokopäivä, mutta sitä en osannut huomioida, että lammastelussa koira voi tulla likaiseksi jos on oikein huono sää. Aikataulu tuntui tiukalta, sillä yleensä lammasteluun on mennyt pari tuntia ja jos treenit alkavat klo 16, niin kiire tulee ehtiä klo 19.30 alkavaan tokoon. Tokon väliin jättäminen ei ollut vaihtoehto, sillä meidän edellisestä kerrasta oli ehtinyt kulua jo yli kuukausi. Siispä vähän neuvoteltuani tkamun kanssa päätin jättää Sonyn kotiin. Sitten olisi vähän enemmän aikaa ennen tokoa. Vaan näin ei homma kuitenkaan mennyt. Tkamulta kuulin, että veteraani oli saikulla, joten se ei ollutkaan tulossa. Mietittyäni hetken asiaa, ilmoitin tkamulle, että otan sittenkin kermapallon mukaan.
 
Sillä välin kun Tico pihaili mä etin kuumeisesti kapulaa. En muistanut yhtään, että minne olin sen laittanut. Jonnekin sellaiseen paikkaan, jottei Jomi, tai kukaan muukaan saanut sitä omin luvin. Lopulta palikka löytyi ja sain pakattua treenirepun valmiiksi. Reppu sai jäädä odottamaan ja tarvittavat kamat pakkasin muovikassiin. Kameraa en tällä kertaa ottanut mukaan, sillä siten mulla oli yksi asia vähemmän huolehdittavana lammastelun jälkeen.
 
Lähdin vähän kävelyttämään karvapalloja. Kohta, jossa mun oli aikomus kääntyä, siihen tuli sininen auto. Mietin, että voisiko se olla tkamun auto? Puhehan oli ollut, että mutkassa klo 14.40 ja kello vasta lähestyi puoli kolmea. Kävelin lähemmäs autoa ja kyllä siellä oli tkamu ratissa. Hän oli etuajassa. Eipä siinä sitten muuta kuin hypättiin kyytiin ja lähdettiin kohti lammastelupaikkaa.
 
Perillä oltiin noin puoli tuntia ennen sovittua aikaa. Olipahan hyvin aikaa vessattaa koirat. Karvapallot olivat jo vessailleet hyvin, mutta nestettä niistä irtoaa aina ; )
 
Sony aloitti treenin. Mentiin kierros lauman perässä ja sitten annoin liinan ln:lle. Jätin Sonyn istumaan ja kävelin lauman toiselle puolelle. Vaikkei paikkista olekaan aikoihin treenitty, niin hyvin ukko pysyi paikoillaan. Toistin tuon ja sitten tehtiin niin, että jätän koiran paikoilleen, menen lauman toiselle puolelle ja kutsun koiraa. Tarkoitus oli myös pysäyttää koiraa välillä. Tämä meni vaihtelevasti.
 
Jomin kanssa treeni oli samanlainen. Herra istui paikoillaan molemmilla kerroilla kun kävin kiertämässä lauman. Pysäytyksissä mun oli vaikeaa arvioida oikeaa pysäytyshetkeä. Loppuun vielä mentiin hetki lauman perässä. Jomilla näyttää olevan satunnainen paimennushaukku. Alussa kun kierrettiin lauman perässä, niin se välillä haukkui. Mikäköhän saa sen välillä haukkumaan?
 
Jomi ja jättis veivät taas yhdessä lauman piha-aitaukseen. Sen jälkeen saivat juosta sarloosin kanssa. Jomi juoksi neidon perässä yhden aitauksen sisäpuolelle eikä se nähnyt ohutta naruaitaa vaan juoksi sitä päin niin, että pää meni yhdestä “ruudusta” läpi. Ukko oli jumissa. Mä menin irrottamaan sen.
 
Tällä kertaa treeneihin meni reilu tunti. Tosin nyt puuttui yksi koira, mutta ei sen osuus olisi kestänyt tuntia. Nyt vaan tehtiin eri juttuja ja siksi mun aikataululaskelmat eivät pitäneet. Ei siis ollut todellakaan mikään kiire tokoon. Tico ehti vähän pihailla ja mä siivosin Sonylle eteisen valmiiksi. Kun tkamu oli moikkaamassa Ticoa, huomasin, että ainakin toinen takatassu tärisi. Pyysin Ticoa lähemmäs ja pysäytin sen seisomaan. Tkamu katteli tassuja ja hänen mukaansa toinen tärräsi vähän enemmän. Kysyin tkamulta, että ehdinkö kokeilla Ticolle takkia? Se sopi tkamulle ja puin Ticolle takin. Viimeksi takki auttoi heti, tällä kertaa ei. Testi oli tosi lyhyt, että en sitten tiedä, että olisiko myöhemmin auttanut.
 
Sony sai jäädä eteiseen ja Ticon käytössä oli loppu möksä. Luulen, että herra vetelee sikeitä mun sängyssä aina kun oon poissa. Viime aikoina sitä on aina välillä joutunut häätämään pois mun sängystä. Sen yhden kerran kun en raaskinut koiruutta sieltä häätää, niin sen jälkeen se on taas alkanut nukkumaan siellä. Joo joo. Tiedän, että kerran sallitun pitäisi olla aina sallitun ja silleen...
 
Tkamu heitti meidät tokohallille. Oltais ehditty kävellä sinne, mutta se olisi voinut olla Jomille jo liikaa. Meillä oli hyvin aikaa vessailla ennen tokoa.
 
Tokossa oli 7 koirakkoa. Jokaisen piti ottaa pari. Kouluttaja määräsi parit ja musta tuli kouluttajan pari kun 7 ei ole tasaluku. Tarkoitus oli seuruuttaa koiria pikku pätkiä tehden käännöksiä eri suuntiin. Parin tehtävänä oli kertoa jos koira vinotti, ei ollut oikeassa kohdassa, tms. Jomi seurasi niin upeasti, että kouluttajalla ei ollut muuta sanottavaa kuin kehua Jomin suoritusta.
 
Seuraavaksi kouluttaja ripotteli 7 tötsää ympyrän muotoon tasavälein. Yhden tötsän hän laittoi keskelle. Jokaisen oli määrä mennä yhden tötsän viereen. Koirat laitettiin maahan ja omistajat kävelivät keskellä olevan tötsän luo. Takaisin sieltä tultiin peruuttaen. Seuraavalla kerralla kun ohjaajat olivat keskellä, piti ottaa käsistä kiinni ja pyöriä piirissä kerran ympäri. Oman koiran kohdalla pysäytys ja peruutus koiran luo. Yksi koira hämmentyi piirileikistä ja lähti omistajansa luo. Muut pysyivät paikoillaan. Piirileikki toistettiin. Koirat vapautettiin hetkeksi ja sitten niiden piti istua kun ohjaajat kävivät pari kertaa pyörimässä piiriä. Jomi pysyi hyvin paikoillaan : )
 
Siirryttiin yksi tötsä vasemalle ja kaikilla oli vähän uusi paikka. Tällä kertaa omistajat kävivät kiertämässä vastakkaisen koirakon koiran, oman koiran istuessa paikoillaan. Sitten taas siirryttiin yhden tötsän verran vasemmalle ja toistettiin harjoitus.
 
Noutokapulat kehiin ja taas jokainen yhden tötsän luo. Taas tarvittiin pari, joten kouluttaja haki yhden oman koiran ja mulla oli sitten pari. Parin koirista toinen harjoitteli paikallaanoloa ja toinen pitoa. Paikallaan olevan koiran omistaja kävi kiertämässä pitoa harjoittelevan koirakon ja sitten päinvastoin. Jomi piti hienosti.
 
Treenit päätettiin luoksarilla ihmiskujan läpi. Koirat odottivat seinään sidottuina omistajien seistessä häiriönä. Jomin luoksari tehtiin avon tyyliin, eli koira jätettiin maahan. Jomi tuli kyllä luo, mutta vähän hitaasti kouluttajan makuun. Se meni aika läheltä toisen puolen ihmisiä, joten luulen, että sen olisi tehnyt mieli käydä moikkaamassa niitä ja siksi oli vähän hidas. Toisella kertaa oli nopeampi. Loppuhyppy oli tallessa ; )
 
Kouluttajalta saatiin kyyti laatikoille, joten tänään ei tarvinnut kävellä yhtään treenimatkaa. Oli kyllä kiva päivä : ) Jomi jaksoi tokossa hienosti. Jos voisi ennustaa sään etukäteen, niin sitten voisi harkita lammastelua tokopäivälle. Mutta sään ennustaminen ei näytä olevan helppo homma edes ammattilaisillekaan, niin miten sitten tavalliselle pulliaiselle ; )
 
Tämän postauksen myötä saatiin maaliskuu pakettiin ja aletaan viettämään...